Spara filer i molnet med OneDrive

Spara dina filer och dokument med OneDrive

Inget av dina lokalt sparade filer kommer att följa med per automatik efter uppgraderingen till Windows 10.

Det är viktigt att du läser igenom detta och följer våra instruktioner för att säkerställa att du får med dig allt du behöver så att du på snabbaste, smidigaste sätt kommer igång med datorn efter uppgraderingen.

OneDrive är nyckeln till framgång. Ni har hört oss säga ”vi rekommenderar inte att ni använder onedrive”, men det är gammal information. Det går snabbt i hockey. Vi älskar nämligen Onedrive nuförtiden. Onedrive har uppgraderats av Microsoft under de gångna åren och vi har nu en stabil och fullt fungerande version. Det är därför viktigt att börja med att se till att du använder den senaste versionen. Enklaste sättet att avgöra detta är att högerklicka på Onedrive-ikonen i utforskaren och se om du har ”Välj Onedrive-mappar att synkronisera”

Om du inte har valet "Välj OneDrive-mappar att synkronisera" så har du den gamla versionen. Det är enkelt att få igång den senaste versionen. Den ligger redan på din dator. =)

- Börja använda nya OneDrive

Vilka dokument skall vart?

Dina personliga filer.
Dina personliga filer skall ligga i OneDrive. Punkt. OneDrive är som hemkatalogen (H:) på steroider.
Dem största fördelarna är:

1. Du behöver inte vara på ett Midroc-nätverk för att kunna backa upp din data

2. Du behöver inte vänta på att alla filerna skall synkas upp till din OneDrive innan du kan stänga locket och springa iväg med datorn. OneDrive fortsätter att föra upp dina filer till molnet så fort datorn har kontakt med internet.

3. OneDrive meddelar dig om en fil inte går att ladda upp och varför det inte går. Klicka på den felande filen så markeras filen för snabb åtgärd.

4. Onedrive sätter en grön bock på alla filer och mappar som är ”klara”. Det vill säga att Onedrive har sökt igenom filerna i din onedrive-mapp och matchat att dessa finns i ditt moln

Flytta allt som du vill spara från din dator till din OneDrive. När den är klar med att ladda upp filerna till molnet så kan du sedan snabbt och enkelt bestämma vilka filer du vill ha tillbaka till din uppgraderade dator genom kryssa för en eller flera mappar. Detta kallas ”selektiv synk”. Du kan alltså välja att ta ner allt eller delar av dina filer. Du väljer själv genom att bocka i vilken mapp du vill ha.
Projektdokument skall ligga i projektrum eller på ditt bolags gemensamma platser för fillagring. Här backas det alltid upp och det finns till och med historiska versioner av dokumenten.
Avdelningsdokument skall ligga i din Our Unit. Här ligger dokumentet också tryggt med backup och versionshistorik precis som med projektrummen.

Filer, bilder, favoriter i webbläsare och andra “lätt-att-glömma” inställningar
Programmet Save Printers and Settings som finns på alla datorer i mappen Midroc under Startmenyn/Alla program, sparar bland annat dina favoriter i Internet Explorer och Chrome, filer på skrivbordet, dina bilder m.m. Programmet sparar inte ALLT så se guiden Save Printers and Settings för detaljerad beskrivning om vad som tas med.

Verifiera ditt sparade data innan uppgradering/ominstallation

Bara för att vara på den säkra sidan så bör man alltid verifiera sitt data som man har sparat undan innan en uppgradering.

• OneDrive: Om du har sparat med OneDrive så kolla först att datat finns på OneDrive i webben (Via dem 9 prickarna - OneDrive.) Detta är "mastern" och det är härifrån som alla enheter hämtar filerna som skall synkas ned till din dator igen
  • Hemkatalogen (H:) Kolla så att datat du har sparat faktiskt ligger där du tror du lagt det. Man kan t.ex. välja samma mappar som man sparat undan och jämföra storleken med samma mappar från datorn.

Efter att datorn har uppgraderats till Windows 10 kommer INGA filer, dokument eller program att finnas kvar på datorn. Var noga med att se till att du har tagit backup på dina filer och dokument innan du gör denna uppgradering.

Som sagt… inget sparas per automatik. Däremot…

Vi har guider och verktyg som hjälper dig att spara filer och dokument från dem vanligaste platserna på en dator (där vi alla oftast glömmer att kolla) …men vi kan inte säkerställa att exakt ALLA filer som du vill spara följer med. Läs därför igenom dessa guider innan du uppgraderar din dator för att vara säker på HUR du ska spara dina filer och VART  du skall spara dem.

Kom igång med nya OneDrive
Spara filer och inställningar